İşitme Cihazı Nasıl Alınmalıdır Raporda yazılı olan tanı hastaya işitme cihazı verilmesine uygun bir tanı olmalıdır.
Sağlık kurulu raporunda olması gerekenler :
Raporda yazılı olan tanı hastaya işitme cihaz verilmesine uygun bir tanı olmalıdır. İşitme cihaz hangi kulağa önerildiği, işitme kaybının kalıcı olduğu ve işitme cihaz nasıl kullanılacağı (kulak arkası/kulak içi) bilgileri yer almalıdır.
Reçetede olması gerekenler ise:
İçerik
SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:
Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.
18 yaş altındaki çocuklara her iki kulak için KBB hekimi çift işitme cihazı raporu veriyorsa, SGK katkısı iki katına çıkmaktadır.
18 yaş üzeri yetişkinlerde ise; önce bir tarafta cihaz kullanılmaya başlandıktan 6 ay sonrasında cihaz faydası kanıtlandığında ikinci cihaz raporu çıkarılıp veya daha önce çift cihaz kullandığı sağlık kurulu raporunda belirtildiğinde ve SGK kayıtlarında çift cihaz kullandığı görülebiliyor ise, SGK katkısı her iki taraf içinde alınabilir.**
SGK 5 yılda bir işitme cihaz için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.
* 8 Haziran 2017 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğine göre belirlenen rakamlardır. Konuyla ilgili yeni bir tebliğ yayınlanana kadar geçerliliği bulunmaktadır.
** 8 Haziran 2017 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğine göre
İşitme cihaz almak için öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. (Eğer daha önceden doktor tarafından işitme cihazı önerildi ise veya hali hazırda işitme cihazı kullanılıyor ise doğrudan işitme merkezine başvurulur.)
Kulak Boğaz Burun doktorunuz işitme kaybından şüphelendiyse, sizi işitme testi yapılması için ilgili odyolog ya da odyometriste yönlendirecektir.
İşitme Cihazı Hangi Durumlarda Kullanılır İşitme Cihazı Ne Zaman Kullanılır 2023
İşitme testi sonucunda işitme kaybınız var ise doktorunuz işitme cihazı tavsiye edebilir.
İşitme cihazı kullanmanız önerildiyse hiç zaman kaybetmeyiniz.
SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı Maxtone şubelerinden alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir.
İşitme Cihaz Nasıl Alınmalıdır
Sağlık kurulu raporu, reçete ve odyometri test sonuçlarının aslıdır.
Hastanenin adı
Hasta adı ve soyadı
Hasta TC kimlik numarası
Hastanın doğum tarihi
Muayene Tarihi
Rapor tarihi
Medula Provizyon no
Rapor no
Tanı (ICD10) bulunmalıdır.
Reçeteyi düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunun adı ve/ veya tesis kodu,
Hastanın adı soyadı, T.C. Kimlik Numarası,
Reçetenin tanzim tarihi,
Teşhis ve/veya ICD-10 tanı kodu,
MEDULA sistemi takip numarası veya protokol numarası,
Hekimin adı soyadı, Sağlık Bakanlığınca verilen tescil numarasını içeren bilgiler ile ıslak imzası,(İmza dışındaki bilgiler, el yazısı ile yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında veya hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde de olabilir.)
Cihazın adı, taraf bilgisi (sağ/sol), cihazın kulak içi/dışı kullanım şekli,
Hekim, hasta, tarih, protokol numarası, cihaz ile ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya karalama var ise değişikliğe ilişkin hekim onayının (kaşe ve imza) bulunmasıdır. İşitme Testi Odyometri Nedir 2023
0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL
5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL
13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 900 TL, veli emekli ise 1.012,50 TL
18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 600 TL, emekli ise 675 TL
İşitme cihaz bir kişinin sesleri daha iyi duymasına ve konuşulanları daha net bir şekilde anlamasına olanak tanıyan, kişinin iletişim yeteneğinde genel bir iyileşme sağlayan küçük elektronik cihazlardır.
İşitme kaybınız, işinizden ilişkilerinize ve duygusal rahatlığınıza kadar yaşamınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İşitme cihazlarını tercih ederken özellikle de doğru işitme cihaz seçme konusunda bir kulak burun boğaz uzmanından yardım alırsanız, hayatınızda büyük fark yarattığını anlamaya başlayıp neleri kaçırdığınızı da anlamaya başlayacaksınız.
İşitme Cihaz Hangi Durumlarda Kullanılır?
Hastada mevcut işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı veya düzelme ihtimali olsa bile özellikle ameliyatların riskli bulunması durumunda işitme cihaz kullanılır. Genellikle iç kulakla ilgili (sensörinöral) işitme kayıplarında ancak bazen orta kulak problemlerinde de kullanılırlar. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda ise işitme cihaz fayda vermez.
İşitme Cihazı Nasıl Seçilir
İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?
Neredeyse her tür işitme cihaz, sonuçlarının her bir kişi için farklı olması gerekmesine rağmen, benzer şekilde çalışıp işlev görür İzmir İşitme Merkezi 2023
İşitme cihaz ANALOG ve DİJİTAL işitme cihaz olmak üzere ikiye ayrılır. Analog işitme cihazları , dış sesleri tamamen yükseltirken; dijital işitme cihaz yazılım bazlı çalışırlar ve sesleri işlemler, süzdürür ve kişinin konforlu dinlemesine olanak sağlayacak şekilde kulağa iletirler. Günümüz teknolojisinde dijital işitme cihazları oldukça hızlı bir gelişim içindedir ve her geçen gün sağlanan yeniliklerle konuşmaları daha iyi ayırt edebilme avantajlarının yanı sıra, kullanıcının modern yaşantısına uygun teknolojik özelliklerle donatılmaktadırlar.